Lyhyesti agilitysta

agilityAgility on vauhdikas koiraurheilumuoto, jossa ohjaajan tarkoituksena on saada koira suorittamaan esterata virheettömästi ihanneajassa. Koiraan ja esteisiin ei saa koskea. Agility ei ole hauskaa vain koirille ja ohjaajille, vaan se tarjoaa vauhtia ja jännitystä myös katsojille.

Esteet

Agilityradan esteitä ovat mm. aita, muuri, pujottelukepit, avotunneli (putki), umpitunneli (pussi), rengas, puomi, A-este, keinu(lauta), pöytä ja pituushyppyeste. Myös vesiestettä, taukoruutua ja kavaletti-hyppyesteitä on käytetty, mutta ne ovat jääneet uusien FCI:n sääntöjen myötä pois.

Kilpailuluokat

Koirat jaetaan säkäkorkeuden mukaan mini-, midi- tai maxi-luokkaan siten, että alle 35 cm korkeat koirat kuuluvat mini-luokkaan, 35-43 cm koirat kuuluvat midi-luokkaan ja yli 43 cm korkeat koirat maxi-luokkaan. Tiibetinterrierit kilpailevat kokonsa puolesta lähinnä midi-luokassa. Esteiden korkeus vaihtelee säkäluokan mukaisesti matalasta korkeaan.

Säkäluokissa koirat jaetaan kolmeen tasoluokkaan. Kilpailut aloitetaan aina I-luokasta, joka on helpoin, ja johon saavat osallistua kaikki, joilla ei ole luokanvaihtoon oikeuttavia tuloksia. Ykkösluokasta kakkosluokkaan noustakseen tarvitaan kolme puhdasta suoritusta (0-tulos eli tulos alle 0,99). Kakkosluokasta kolmanteen siirtyäkseen koirakon on saatava kolme nollatulosta ja lisäksi sijoituttava kolmen parhaan joukkoon.

Tasoluokasta seuraavaan siirtyessään koira saa agilitysertifikaatin. Koira saa agilityvalion arvon voitettuaan kolme kertaa kolmosluokassa nollatuloksella sekä saatuaan vaadittavan näyttelytuloksen. Ensimmäisen ja viimeisen nollavoiton välillä tulee kuitenkin olla kulunut aikaa 1 vuosi 1 vrk. Voitoista vain yksi saa olla hyppyradalta ja voittojen tulee olla kahden eri tuomarin radoilta.

Harrastuksen aloittaminen

Agilityn harjoittelun voi aloittaa jo nuorella koiralla, kunhan se on terve. Vaikka tiibetinterrierin ponnistuskyky on hyvä ja sen ketteryys usein ilmiömäistä, täytyy keskenkasvuisen, luustoltaan kehittymättömän tibben kanssa välttää kovaa rasitusta vaativia suorituksia, kuten hyppyjä täydestä korkeudesta. Agilityssä kilpailemisen saa aloittaa, kun tiibetinterrieri on täyttänyt 18 kuukautta.

Harrastuksessa menestyminen edellyttää tiibetinterrieriltä hallittavuutta, hyvää kuntoa, toimintakykyä ja hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa. Pitkä turkki ei ole ollut esteenä menestymiselle.

Lisätietoja

Tarkempia tietoja agilitysta saat mm.

www.finagility.com

www.agilityliitto.fi

sekä eri alueiden agilitykerhoista.