Harrastustoiminta

Tiibetinterrieri on reipas ja iloinen seurakoira ja harrastuskaveri, josta on monenlaiseen harrastukseen.

Koiranäyttelyt

Suurimpana harrastusmuotona tällä hetkellä Suomessa ovat koiranäyttelyt, eikä tiibetinterrieri ole harvinainen näky ryhmä- tai Best in Show sijoilla. Suomalaiset tiibetinterrierit kilpailevat korkeimmista sijoituksista myös ulkomailla ja uusia kansallisia ja kansainvälisiä muotovalioita leivotaan vuosittain useita.

Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on arvioida koiran ulkomuotoa ja verrata sitä kirjoitettuun rotumääritelmään. Ulkomuotoarviointi auttaa rodun kasvattajia parhaimpansa mukaan pysymään rotumääritelmän osoittamalla tiellä. Koiranäyttelyt ovat myös erinomainen paikka tutustua rotuun ja tavata sen harrastajia.

Agility

Tiibetinterrieri on ketterä koira ja näin se ei ole harvinainen näky myöskään agilitykentillä. Viimeisten vuosien aikana tibbejä on tullut kisakentille lisää ja kisaamattomien harrastajien määrä on varmasti vielä paljon suurempi. Suurin osa tiibetinterriereistä kisaa mittaustulosten perusteella medi- luokassa.

Agility eli koirien esteratakilpailu on laji, jota voi harrastaa kuka tahansa. Se on avoin kaiken rotuisille koirille, myös sekarotuisille. Agilityssä menestyminen edellyttää koiralta yhteiskuntakelpoisuutta, hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä ja ennen kaikkea hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa.

Tottelevaisuuskokeet

Myös tottelevaisuuskokeissa on kisannut muutamia koirakoita vuosien varrella.

Tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa. Koemuoto on avoin kaikille roduille sekä sekarotuisille koirille.

Luonnetesti ja MH-luonnekuvaus

Luonnetestaus ja MH-luonnekuvaus ovat nekin nostaneet päätään viime vuosina ja tuloksia löytyy jo muutamilta tibbeiltä. Syksyllä 2012 Tiibetinterrierit ry järjesti ensimmäisen MH-luonnekuvauksen, johon osallistui 7 tiibetinterrieriä.

Luonnetestin tarkoitus on arvioida ja kirjata koiran käyttäytyminen tilanteessa, joissa sen hermosto joutuu rasitetuksi. Testitulosta voidaan hyödyntää koiran luonnekuvan määrittämiseen ja koulutuskelpoisuuden arviointiin. Testitulos antaa myös viitteitä koiran jalostuskelpoisuudesta rotujärjestöille ja kasvattajille.

MH-luonnekuvauksen tarkoitus on kerätä aineistoa koiran käyttäytymisestä ohjeen määrittelemissä tilanteissa. Kuvaustuloksia roduittain yhdistelemällä saadaan tietoa rodulle tyypillisestä luonteesta. Yksittäisen koiran MH kuvaa näin koiran luonteenominaisuuksia sekä yksilönä että rodulle tyypilliseen ja ihanneluonnekuvaan verrattuina.

Muita harrastusmuotoja

Myös muita harrastusmahdollisuuksia ja hiljattain "lanseerattuja" lajeja on paljon. Tiibetinterrierit ovat kilpailleet mm. MEJÄssä ja suorittaneet raunioiden soveltuvuuskokeen. Rally-Tokon suosio on kasvanut myös tibbejen keskuudessa kovaa vauhtia ja laji virallistetaan vuoden 2014 alusta. Lisäksi älykäs tiibetinterrieri sopii vaikka koiratanssipariksi tai pallopaimennukseen. Yhdistys julkaisee tulospörssissä tuloksia virallisista näyttelyistä ja kilpailuista. Lajit, joissa tuloksia syntyy enemmän, ovat omina sivuinaan. Muut tulokset löytyvät ”muita tuloksia” – sivun alta.