Agility

Agility on vauhdikas koiraurheilumuoto, jossa ohjaajan tarkoituksena on saada koira suorittamaan esterata virheettömästi ihanneajassa. Koiraan ja esteisiin ei saa koskea. Agility ei ole hauskaa vain koirille ja ohjaajille, vaan se tarjoaa vauhtia ja jännitystä myös katsojille.

Agility
Tiibetinterrieri on ketterä koira ja näin se ei ole harvinainen näky myöskään agilitykentillä. Viimeisten vuosien aikana tibbejä on tullut kisakentille lisää ja kisaamattomien harrastajien määrä on varmasti vielä paljon suurempi. Suurin osa tiibetinterriereistä kisaa mittaustulosten perusteella medi- luokassa.
Agility eli koirien esteratakilpailu on laji, jota voi harrastaa kuka tahansa. Se on avoin kaiken rotuisille koirille, myös sekarotuisille. Agilityssä menestyminen edellyttää koiralta yhteiskuntakelpoisuutta, hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä ja ennen kaikkea hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa.

ESTEET
Agilityradan esteitä ovat mm. aita, muuri, pujottelukepit, avotunneli (putki), umpitunneli (pussi), rengas, puomi, A-este, keinu(lauta), pöytä ja pituushyppyeste. Myös vesiestettä, taukoruutua ja kavaletti-hyppyesteitä on käytetty, mutta ne ovat jääneet uusien FCI:n sääntöjen myötä pois.

KILPAILULUOKAT
Kaikissa tasoluokissa koirat jaetaan säkäkorkeuden perusteella viiteen kokoluokkaan: pikkumini-, mini-, medi-, pikkumaksi- ja maksiluokkaan.

Pikkumini-koiran säkäkorkeus on alle 28 cm, minin alle 35 cm, medi-koiran säkäkorkeus 35-42.99 cm, pikkumaksin 43-49,99 cm ja maksi-koiran säkäkorkeus on vähintään 43. 

Tiibetinterrierit kilpailevat kokonsa puolesta lähinnä medi-luokassa. Esteiden korkeus vaihtelee säkäluokan mukaisesti matalasta korkeaan.
Säkäluokissa koirat jaetaan kolmeen tasoluokkaan. Kilpailut aloitetaan aina I-luokasta, joka on helpoin, ja johon saavat osallistua kaikki, joilla ei ole luokanvaihtoon oikeuttavia tuloksia. Ykkösluokasta kakkosluokkaan noustakseen tarvitaan kolme puhdasta suoritusta (0-tulos eli tulos alle 0,99). Kakkosluokasta kolmanteen siirtyäkseen koirakon on saatava kolme nollatulosta ja lisäksi sijoituttava kolmen parhaan joukkoon.
Tasoluokasta seuraavaan siirtyessään koira saa agilitysertifikaatin. Koira saa agilityvalion arvon voitettuaan kolme kertaa kolmosluokassa nollatuloksella sekä saatuaan vaadittavan näyttelytuloksen. Ensimmäisen ja viimeisen nollavoiton välillä tulee kuitenkin olla kulunut aikaa 1 vuosi 1 vrk. Voitoista vain yksi saa olla hyppyradalta ja voittojen tulee olla kahden eri tuomarin radoilta.
 
HARRASTUKSEN ALOITTAMINEN
Harrastuksessa menestyminen edellyttää tiibetinterrieriltä hallittavuutta, hyvää kuntoa, toimintakykyä ja hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa. Pitkä turkki ei ole ollut esteenä menestymiselle.

LisätietojaTarkempia tietoja agilitysta saat mm.
www.finagility.com
www.agilityliitto.fi
sekä eri alueiden agilitykerhoista.

Agilityssa saattaa tulla myös näitä tiibettiläisiä hetkiä, jolloin hieman tuumataan.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.