Rotumääritelmä

KÄYTTÖTARKOITUS: Seurakoira.
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 9 seura- ja kääpiökoirat 
alaryhmä 5 tiibetiläiset rodut 
Käyttökoetulosta ei vaadita.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Nimestään huolimatta tiibetinterrieri ei ole terrieri vaan paimentava koira, joka toimi myös vahtikoirana Kiinaan vaeltavien kauppiaiden matkoilla. Se toimi hyvin siinä tehtävässä, ei niinkään kokonsa vuoksi vaan uskottavuutensa ansiosta. Tämän rodun uskotaan olevan Tiibetin alkuperäinen Pyhä Koira. Sen sanotaan olevan vieläkin eloisampi kuin muut ryhmän 9 tiibetiläiset rodut, ja sen energisyys ja innokkuus tekevät siitä hyvän vahtikoiran, joka muistuttaa pientä vanhaenglanninlammaskoiraa.

YLEISVAIKUTELMA: Vankka, keskikokoinen, pitkäkarvainen, ääriviivoiltaan neliömäinen. 

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungon pituus olkanivelestä hännäntyveen mitattuna on yhtä suuri kuin säkäkorkeus.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Eloisa ja hyväluonteinen. Uskollinen, miellyttävä seurakoira. Seurallinen, valpas, älykäs ja rohkea; ei terävä eikä tappelunhaluinen. Pidättyväinen vieraita kohtaan.

PÄÄ: Päässä runsas, pitkä karvapeite, joka laskeutuu eteenpäin mutta ei peitä silmiä eikä haittaa koiran näkökykyä. Alaleuassa pieni, liiottelematon parta. Määrätietoinen ilme.
Kallo: Keskipitkä, ei leveä eikä karkea, kapenee hieman korvista lähtien silmiä kohti, ei kupera eikä täysin tasainen korvien välistä. 
Otsapenger: Silmien kohdalla selvä, mutta ei liioiteltu.
Kirsu: Musta.
Kuono: Vahva. Kuonon pituus silmistä kirsun kärkeen yhtä pitkä kuin silmistä niskakyhmyyn.
Leuat / hampaat: Alaleuka hyvin kehittynyt. Etuhampaat loivan kaaren muotoisessa tasaisessa rivissä, kohtisuorassa leukoihin nähden. Leikkaava tai käänteinen leikkaava purenta.
Posket: Poskiluut kaarevat mutta ei niin voimakkaat, että ne olisivat ulkonevat.
Silmät: Suuret ja pyöreät, ei ulkonevat eivätkä syvällä sijaitsevat. Melko etäällä toisistaan ja väriltään tummanruskeat. Silmäluomet ovat mustat.
Korvat: Riippuvat, eivät liian päänmyötäiset, V:n muotoiset, eivät liian suuret. Suhteellisen korkealle kallon sivuille kiinnittyneet ja runsaskarvaiset.

KAULA: Voimakas ja lihaksikas, keskipitkä, pään asento on selkälinjan yläpuolella ja antaa tasapainoisen yleisvaikutelman. Kaula kiinnittyy sulavasti hyväasentoisiin lapoihin.

RUNKO: Lihaksikas, tiivis ja voimakas.
Selkä: Vaakasuora.
Lanne: Lyhyt, hieman kaareva.
Lantio: Lähes vaakasuora.
Rintakehä: Hyvin kaareutuneet kylkiluut, rintakehä on syvä ja pitkä, ulottuu kyynärpäihin.
HÄNTÄ: Keskipitkä, melko korkealle kiinnittynyt ja iloisesti selän päälle kiertynyt, erittäin runsaskarvainen. Hännänpäässä usein esiintyvä mutka on sallittu.

RAAJAT
ETURAAJAT:
Yleisvaikutelma: Runsaskarvaiset.
Lavat: Viistot ja pitkät.
Olkavarret: Viistot ja pitkät.
Kyynärvarret: Suorat ja yhdensuuntaiset.
Välikämmenet: Hieman viistot.
Etukäpälät: Suuret, pyöreät, runsaskarvaiset, karvoittuneet myös varpaiden ja päkiöiden välistä. Koira seisoo tukevasti koko käpälällä, varpaat eivät ole kaareutuneet.
TAKARAAJAT:
Yleisvaikutelma: Runsaskarvaiset ja lihaksikkaat. Hyvä polvikulma ja matalat kintereet mahdollistavat vakaan ylälinjan ja hyvän työnnön koiran liikkuessa.
Polvet: Hyvät polvikulmaukset.
Kintereet: Matalat.
Takakäpälät: Kuten etukäpälät.

LIIKKEET: Sulavat ja vaivattomat, hyvä askelpituus ja voimakas takaraajan työntö. Takaraajat eivät käynnissä eivätkä ravissa astu sisä- eikä ulkopuolelta eturaajojen ohi.

KARVAPEITE: 
Karva: Kaksinkertainen. Pohjavilla on hienoa ja villavaa. Peitinkarva on runsasta ja sileää, ei silkkimäistä eikä villavaa. Se on pitkää ja joko suoraa tai laineikasta, mutta ei kiharaa.
Väri: Valkoinen, kullanvärinen, kermanvärinen, harmaa tai savunvärinen, musta, kaksi- tai kolmivärinen; eli sallittuja ovat kaikki muut värit paitsi suklaanruskea, maksanruskea ja marmoroitu (merle).

KOKO
Säkäkorkeus: Uroksilla 36–41 cm, nartut ovat hieman pienempiä.
VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: 
• Vihaisuus tai liiallinen arkuus 
• Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.